Till sidans huvudinnehåll

Bornsjön – vår reservvattentäkt

I över 100 år har Bornsjön spelat stor roll för Stockholms dricksvattenförsörjning och varit en del av ett långsiktigt miljöarbete. Stockholm Vatten och Avfall ansvarar för att bevara sjön för framtiden.

Två mil från Stockholms innerstad, i trakterna kring Norsborg, ligger Bornsjön – stadens reservvattentäkt. I Stockholm tar vi vattnet från Mälaren, innan det renas i vattenreningsverken och levereras till din kran. Skulle det inte fungera finns reservvattentäkten. Bornsjön ligger naturskönt och har en fascinerande historia som vittnar om det långsiktiga miljöarbete som genomsyrar Stockholm Vatten och Avfall.

Fridlyst sedan 1920

I slutet av 1800-talet insåg Stockholms stad det ohållbara i att ta dricksvattnet från samma plats som man släppte ut orenat avloppsvatten, det vill säga Årstaviken. Samtidigt som staden 1899 köpte marken för att bygga Norsborgs vattenverk, så köptes även Bornsjön och mycket mark kring sjön för att säkra skyddet av den viktiga vattentäkten. År 1920 blev sjön fridlyst vilket innebär att man inte får bada, fiska, åka båt eller beträda isen vintertid. Det gäller fortfarande, över 100 år senare. Numera är Bornsjön ett naturreservat.

Idag äger Stockholm Vatten och Avfall sjön samt över 90 procent av det stora område runt Bornsjön, från vilket regnvatten rinner mot sjön. Det innebär mycket mark i Salems, Botkyrka och Södertälje kommuner. Det är vårt ansvar att bevara sjön och området för framtiden. Men vi behöver hjälp av allmänheten och andra aktörer att vara extra rädda om naturen och sjön.

Vattenvård, ekologiskt jordbruk och skogsbruk

Vi sköter allt från tillsyn av sjön till skogsvård, viltvård och jordbruk, för att värna kvaliteten på vattnet. Bland annat tas omkring 700 prover på vattnet som rinner till sjön och på sjövattnet per år. Vi bedriver KRAV-certifierat och ekologiskt jordbruk kring sjön.

Skogsbruk bedrivs för att föryngra och ta bort sjuka eller döda träd, det skyddar sjön och gör området säkert att vistas i. Med döda träd ökar risken för brand. För att gynna bin, humlor och biologisk mångfald odlas ängsblommor varje sommar på vissa delar av marken. Ofta är blomsterängarna väl synliga från exempelvis E4 mellan Stockholm och Södertälje. Kring Bornsjön bedrivs även olika försök och forskning med fokus på miljön. Andra insatser, som betande får mot invasiva växter, är också exempel på det långsiktiga och hållbara arbetet.

Bornsjöverket, en långsiktig satsning

Även om vi har tagit väl hand om Bornsjön är fosforhalten i bottensedimentet hög. 2016 tog vi ännu ett gigantiskt kliv för att trygga sjön. Det världsunika vattenreningsverket Bornsjöverket renar sjövattnet från fosfor. Målet är att återskapa sjöns naturliga tillstånd på lång sikt.

Bornsjöverket kan vid behov bidra till stockholmarnas dricksvatten som en del av dricksvattenproduktionen på Norsborgs vattenverk, som annars tar råvattnet från Mälaren.

Byggnader på Bornsjöns marker hyrs ut

På området kring sjön äger Stockholm Vatten och Avfall ett flertal byggnader som hyrs ut.

Pågående arbeten vid Bornsjön

Skogen föryngras inom Bornsjöförvaltningen

Flera skogsområden vid Bornsjön har angripits av granbarkborren. För att stoppa spridningen planeras en skogsavverkning vid Ersboda. Åtgärden är nödvändig för att skydda dricksvattentäkten och hantera riskträd.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Rapporter om Bornsjön

Bornsjöns historia

Historien om Bornsjön

Bornsjön är Storstockholms reservvattentäkt. Den ligger ett par mil söder om Stockholm och har en spännande historia, som visar exempel på framsynta beslut och vårt långsiktiga miljöarbete.

Se alla artiklar inom det här ämnet