Till sidans huvudinnehåll

Vattenkvalitet

Stockholms vatten får högsta betyg enligt Livsmedelsverkets krav. Norsborgs och Lovö vattenverk har den modernaste tekniken för kvalitetskontroll. Hårdhetsgraden på kranvattnet ligger mellan 4-6° dH och är mjukt.

Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Stockholms dricksvatten uppfyller alltid Livsmedelsverkets kvalitetskrav och kontrolleras dygnet runt, året om.

Så kontrolleras dricksvattnet – steg för steg

För att säkerställa hög vattenkvalitet görs provtagningar och analyser i flera led:

  • Mälaren: Råvattnet kontrolleras regelbundet för att följa långsiktiga förändringar i vattenkvaliteten.
  • Vid intaget: Vattnet som pumpas in i vattenverken testas innan reningsprocessen startar.
  • Under reningen: Vattnets kvalitet följs noga för att säkerställa att varje steg fungerar optimalt. Norsborgs och Lovö vattenverk har laboratorier som är ackrediterade för analyser av dricksvatten.

  • Efter reningen: Det färdiga dricksvattnet kontrolleras enligt Livsmedelsverkets föreskrifter och tillsynsmyndighetens kontrollprogram.

  • I ledningsnätet och hos konsumenter: Vattenprover tas även ute i nätet och direkt hos kunder.

  • Totalt görs över 6 500 prover varje år – från råvattentäkt till vattenkran.

Här hittar du de samlade värdena för alla provtagna parametrar för både Norsborgs och Lovö vattenverk.

Detaljerade rapporter för dricksvattenkvalitet i Stockholm

Områden för dricksvattenleverans

Fråga dricksvattenspecialisten

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.