Till sidans huvudinnehåll

Felsök var vattenläckan sitter

Beroende på var vattenläckan uppstår ansvarar vi eller fastighetsägaren för att laga läckan.

När vattenläckor uppstår i dricksvattenledningar eller avloppsrör inom den egna fastigheten är det fastighetsägaren själv som ansvarar för att de åtgärdas av en rörentreprenör (sök efter rörmokare eller rörarbeten på Google).

Om läckan däremot har uppstått utanför fastigheten, till exempel på gatan, gör du en felanmälan till oss. Vi tar itu med akuta läckor snarast möjligt. 

Så här söker du läckor i fastigheten

Om du misstänker en läcka kan du kontrollera det (förutsatt att vattenledningen är av metall) på följande sätt:

  1. Stäng alla kranar i huset och lyssna vid vattenmätaren. Om det hörs ett tydligt susande eller om vattenmätarens lilla tandade hjul fortsätter att rotera, innebär det att det kan finnas en läcka.

  2. För att ta reda på var läckan finns stänger man av ventilerna vid vattenmätaren.
    • Om susandet inte upphör men hjulet stannar, när ventilen vid vattenmätaren stängs, kan läckan finnas före vattenmätaren, det vill säga utomhus. Kontakta då oss så att vi kan hjälpa till att lokalisera läckan.
    • Om susandet upphör visar det att det kan finnas en läcka någonstans inne i huset. Öppna ventilen igen och kontrollera till exempel kranar, toalettstolar, varmvattenberedare för att hitta läckan.

Mycket vatten - inte alltid vattenläcka

En vattenläcka i anslutning till en brunn gör att vattnet bubblar eller sprutar. Dagvattenbrunnar är placerade i svackor för att lättare kunna ta emot vatten. När brunnen blir igensatt bildas en stor pöl med vatten som lätt kan tas för en vattenläcka.

För att minska risken att vi åker på en felutryckning är det bra att känna till att vid en vattenläcka bubblar och sprutar det oftast.

Ser man att vattnet stilla rinner ner i en brunn eller iväg någonstans kan man för det mesta utesluta att det rör sig om en vattenläcka.

Kontakta oss

Felanmäl akuta vattenläckor och stopp i avloppet dygnet runt till telefon: 08-522 120 00. Kvällar, nätter och helger kopplas samtalet vidare via SOS alarm.

Du kanske också vill läsa om...

Om du drabbats av översvämning

Checklista om hur du skyddar ditt hem. Kom ihåg att direkt anmäla skadan till ditt försäkringsbolag.

Felsök var vattenläckan sitter

Beroende på var vattenläckan uppstår ansvarar vi eller fastighetsägaren för att laga läckan.

Backventiler

Vi får många frågor om backventiler och om de kan installeras som en hjälp mot översvämningar. Här hittar du mer information.

Se alla artiklar inom det här ämnet