Till sidans huvudinnehåll

Stoppa monstren i avloppen

Stoppa monstren i avloppen

Monstren fortsätter härja i våra avlopp och skapar kaos i rören – vi måste hjälpas åt att få bort dem. Nedspolat fett och skräp skapar stora problem i avloppssystemen och på våra reningsverk. Gör istället en hjälteinsats och släng våtservetter eller överbliven matolja där de hör hemma – i hushållssoporna eller på en miljöstation.

Mata inte avloppsmonstren

När Monster of Flott och Monster of Våtservett möts skapas kaos i avloppsrören. Häller du matolja eller annat matfett i vasken är den enda som blir glad det tjocksmockiga fettmonstret som växer sig större och orsakar fler stopp. Och det blir bara värre när hen möter våtservettsmonstret och de två kletar ihop sig.

Så här lätt blir du en hjälte

Spola endast ner toapapper i toaletten. Det är lätt att tro att toapapper, hushållspapper och våtservetter är samma sak. Det är det inte. Toapapper är gjort för att lösa upp sig i vatten, medan våtservetter är gjorda av bomullsfibrer som inte löser upp sig. Hushållspapper är ett våtstarkt papper som inte heller ska lösa upp sig. Så nästa gång du använder en våtservett – göd inte monstret utan släng den i en papperskorg.

Häll oljan i en PET-flaska eller mjölkkartong som du sedan tar till en miljöstation eller lägger i hushållssoporna. Är det bara lite olja eller fett kvar i stekpannan? Torka av med papper och släng i matavfallet eller vanliga soporna. På det sätt får Stockholm biobränsle och värme istället för förstoppning och du blir en äkta vardagshjälte. Flott va?!

Vad är problemet

I Stockholm spolas det ner stora mängder skräp i avloppet varje år. Det leder till stopp i pumpar och ledningar. Och kaos på reningsverken. Skräpet sliter på utrustningen, driftskostnaderna blir högre och personalen får ett allt tyngre och smutsigare jobb. Och om du har otur drabbas du av ett avloppsstopp där avloppsvattnet stiger ur toaletten och golvbrunnar.

Med hjälp av monstren vill vi berätta vilka problem något så oskyldigt som några fettdroppar och en våtservett kan ställa till med.

Beställ affischer

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Mer om the Monsters i avloppen

Var blir det flest stopp?

Hur konstigt det än låter så slängs det enorma mängder med skräp, överbliven matolja och annat matfett i avloppet. Vi har tittat närmare i några av våra pumpstationer för att se hur det ser ut.

Skräpet i siffror

Varje dag året runt slängs skräp i avloppet. Enorma mängder kommer till reningsverken. Men hur mycket är mycket? Och vad är det som slängs i avloppet?