Dricksvatten
Såhär görs det
Reningsprocessen
Dricksvatten renas på något av Stockholm Vatten och Avfalls två vattenverk, det ena ligger i Norsborg och det andra på Lovö. Reningsprocessen ser nästan likadan ut vid båda verken. Vattnet renas i flera steg innan det pumpas ut på ledningsnätet. Att rena Mälarens vatten till dricksvatten tar cirka tolv timmar.
- Först silas vattnet rent från större föremål, så som vattenväxter, fisk och kräftdjur.
- Aluminiumsulfat tillsätts till vattnet. Det görs för att små partiklar ska klumpa ihop sig och bilda så kallade flockar. Flockarna sjunker till botten av bassänger varifrån de sedan kan tas bort.
- Vattnet passerar sedan ett så kallat snabbfilter. Det är ett metertjockt filter av sand eller kol. Där fastnar resterna av partiklarna.
- Nästa steg i reningen är långsamfiltret. Där passerar vattnet långsamt igenom en bädd av sand. Det tar cirka åtta timmar. Här renas vattnet biologiskt av naturligt förekommande mikroorganismer. De livnär sig på organiska ämnen som annars skulle orsaka lukt och smak på dricksvattnet. På Lovö vattenverk behandlas en del av vattnet i kolfilter istället för långsamfilter, till ett liknande resultat.
- I ett sista steg innan vattnet pumpas ut på ledningsnätet behandlas det med UV-ljus. Det är ett effektivt desinfektionsmedel mot exempelvis parasiter, så som cryptosporidium.
- När vattnet gått igenom alla reningssteg tillsätts kalk för att ge ett bra stabilt pH-värde. Det tillsätts även en liten mängd kloramin för att minska mikrobiologisk tillväxt. Allt för att säkerställa högsta kvalitet på dricksvattnet som kommer ur kranen.