Vad är dagvatten
och varför behöver det tas omhand?
Ta hand om dagvattnet
Regn- och smältvatten som rinner på marken kallas dagvatten. I naturen tas dagvattnet upp av växter, eller renas när det passerar genom marken på sin väg mot sjöar och grundvatten. Men i en storstad som Stockholm med många tak och asfalterade ytor rinner dagvattnet istället snabbt mot sjön och hinner inte renas naturligt på vägen.
När regn- och smältvatten rinner ner i gatubrunnar och diken hinner det inte renas innan det når sjön. En stor del av de miljöfarliga ämnen som belastar våra vattenområden transporteras dit med dagvattnet. Tar vi hand om dagvattnet och undviker att förorena det så blir våra sjöar och vattendrag renare.
3 enkla saker du kan göra för att bidra till ett renare dagvatten:
- Kasta skräp som fimpar, snus och tuggummi i en papperskorg - de ska aldrig slängas på marken.
- Rengöra bilen i en tvätthall där det finns brunnar som tar hand om smutsvattnet.
- Undvik ogräsmedel och bekämpningsmedel på din tomt. Det följer med regnvattnet ner i brunnarna.
Förutom att dagvattnet sköljer med sig smuts och föroreningar kan det också orsaka översvämningar. För att minska belastningen på vattenområden är det viktigt att ta hand om dagvattnet på ett effektivt sätt.
Ta hand om regnvattnet
Genom att hantera dagvatten på tomten minskar risken för föroreningar och översvämningar, både i din närhet och i andra delar av Stockholm eller Huddinge.
Så här tar du hand om regnvattnet på din tomt:
- Samla regnvatten i tunna för att ha när du vattnar. Då sparar du även in på dricksvattnet.
- Led regnvatten från tak, gångar och uppfarter så att det kan passera genom marken. Det hjälper till att rena dagvattnet och belastningen på dagvattenledningarna minskar.
- Välj grus eller plattor till din uppfart så att regnvatten kan rinna igenom marken och renas. Vattnet kan inte tränga igenom asfalt, utan rinner istället och samlar på sig smuts som sedan hamnar i sjöarna via brunnar och diken.
Dagvattenanläggningar – ger skydd och grönska
Dagvattenanläggningar är viktiga inslag i stadsmiljön som både bidrar till ett grönare Stockholm och skyddar staden. Deras huvudsyfte är att förhindra översvämningar samt stoppa skräp, föroreningar och kemikalier från att nå sjöar och vattendrag i Stockholm och Huddinge. Här finns ungefär 160 sådana anläggningar, och nya byggs kontinuerligt. De flesta är placerade under marken, men 32 av dem har synliga vattenytor.
Dagvattenanläggningarna byggs på olika platser beroende på deras funktion:
- Fördröjning av vattenflöden: Vissa anläggningar är utformade för att fördröja vattenflöden vid kraftigt regn och placeras där dagvattensystemet behöver avlastas, till exempel i områden med översvämningsrisk.
- Rening av dagvatten: Andra anläggningar fokuserar på att rena dagvattnet och placeras ofta i slutet av dagvattensystemet som en så kallad "end-of-pipe"-lösning. Idealt byggs de nära källan till föroreningar, men det kan vara svårt att hitta lämpliga platser. Anläggningarna hjälper till att rena vatten som rinner av vägar och hårdgjorda ytor, som ofta innehåller skräp och föroreningar.
Här är några exempel på de öppna anläggningarna och hur de fungerar.
Stockholm
Vid Hornstulls strand ligger en dagvattenanläggning som renar regn- och smältvatten som rinner via ledningar från Södra station, delar av Ringvägen, Hornsgatan och Långholmsgatan samt Tantolunden med koloniområde.
Anläggningen byggdes 2007 och har stor betydelse för Mälaren genom att minska mängden miljöbelastande ämnen som följer med dagvattnet. Inte minst fosfor och kväve, samt tungmetaller som koppar och zink.
Det är en så kallad skärmbassäng som renar dagvattnet i tre bassänger. Bassängerna skiljs åt med hjälp av flytande väggar som hänger ner till botten och separerar sjöns vatten från dagvattnet.
Bilden visar anläggningens utformning och hur reningen går till i två steg.
- Först skiljs olja och andra föroreningar bort från dagvattnet. Den olja som eventuellt följer med dagvattnet flyter upp till ytan så att det skiljs från vattnet. Det sker främst i den första bassängen. Oljan som hamnar här tas bort med hjälp av en spol- och sugbil.
- Steg två är sedimentering, det är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I bassängens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i andra och tredje delen.
Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Att rena vattnet i den här anläggningen tar ungefär 20 timmar. Partiklarna som fastnat på botten tas så småningom bort med muddring.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Vid Lugnets terrass i Hammarby sjöstad ligger en dagvattenanläggning som renar dagvattnet som kommer från närliggande gator i området.
Det är en så kallad våtmarksanläggning som består av en damm, omsluten med en flytande vassbädd. Dagvattnet renas i anläggningen och minskar mängden miljöbelastande ämnen att hamna i Hammarby sjö, inte minst fosfor och kväve samt tungmetaller som koppar och zink.
Bilden visar anläggningens utformning och hur reningen går till i tre steg. Totalt sett består den av en djupare dammdel och en grundare våtmarksdel med planterade växter som bidrar till reningen.
- Precis innan dagvattnet når dammen passerar det en oljeavskiljare. Här skiljs olja och andra föroreningar bort från dagvattnet. Vid större regn kan delar av dagvattenflödet passera för att inte överbelasta oljeavskiljaren. Den töms med jämna mellanrum av en spol- och sugbil.
- I sedimenteringen renas partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller bort från dagvattnet. I bassängens första del sjunker de grövre partiklarna till botten.
Ju mindre partiklarna är desto mer tid behöver de för att sedimentera. - Efter dammen passerar vattnet en grund våtmarksyta i sektioner med planterade växter i en bädd av singel för naturlig rening av föroreningar som kan
finnas kvar.
Urban våtmark
Våtmarksytan består av sektioner med planterade växter i en bädd av singel. Här kan växterna ta upp näringsämnen som fosfor och kväve från vattnet. Blommande våtmarksväxter är dessutom pollen- och nektarresurs för många insekter som humlor och andra vildbin. Vissa växter har en renande funktion. Andra har planterats för att de är vackra.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Vid Mårtensdalsparken i Hammarby sjöstad ligger Mårtensdals dagvattenanläggning, ett så kallat avsättningsmagasin för rening av dagvatten. I princip utgörs anläggningen av olika reningssteg med två större betongbassänger där vattnet stannar upp och föroreningar kan avskiljas.
Hit rinner dagvatten från närliggande vägar och delar av Hammarbybacken och rondellen som ansluter till Hammarby allé. Anläggningen renar dagvattnet från miljöbelastande ämnen. Inte minst fosfor och kväve samt tungmetaller som koppar och zink.
Bilden visar anläggningens utformning och hur reningen går till i tre steg.
- Först skiljs olja och andra föroreningar bort från dagvattnet. Vid större regn kan delar av dagvattenflödet passera för att undvika överbelastning av systemet. Oljeavskiljaren töms med jämna mellanrum av en spol- och sugbil.
- Steget efter kallas sedimentering. Det är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller renas bort från dagvattnet. I bassängens första del sjunker de grövre partiklarna till botten. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behöver de för att sedimentera.
- I sista steget passerar vattnet översilningsområdet, där olika växter samlar upp och bryter ner föroreningar som eventuellt kan finnas kvar i dagvattnet. Sista etappen i reningen är ett lager grus och sand som filtrerar dagvattnet innan det rinner vidare till grundvattnet och så småningom till Hammarby sjö.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
I den västra delen av sjön Trekanten vid Liljeholmen och Gröndal ligger en reningsanläggning. Dagvattnet som hamnar här kommer från flera bostadsområden, industrier, spårväg och trafikleder som Essingeleden och Södertäljevägen.
Anläggningen byggdes 2009 och har stor betydelse för Trekanten genom att markant minska mängden miljöbelastande ämnen. Inte minst fosfor och kväve samt tungmetaller som koppar och zink. Gillar du att bada i sjön, har du anläggningen att tacka för mycket.
Det är en så kallad skärmbassäng som består av en lång flytbrygga med dukar som hänger ner till botten och separerar sjöns vatten från dagvattnet som renas.
Bilden visar anläggningens utformning och hur reningen går till.
- Först skiljs olja och andra föroreningar bort från dagvattnet. Den olja som eventuellt följer med dagvattnet flyter upp till ytan så att det skiljs från vattnet. Det sker främst i den första bassängen. Oljan som hamnar här tas bort med hjälp av en spol- och sugbil.
- I steg två sker sedimentering, det är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I bassängens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i andra delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Att rena vattnet i den här anläggningen tar ungefär 20 timmar. Partiklarna som fastnat på botten tas så småningom bort med muddring.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
I den nybyggda Victoria Benedictssons park på Kungsholmen i Hornsberg ligger den här dagvattenanläggningen som både bromsar vattenflöden när det regnar mycket och renar dagvattnet från föroreningar innan det rinner ut i Karlbergskanalen.
Den här anläggningen är en så kallad regnbädd som har byggts för att passa in i en vacker parkmiljö och samtidigt vara en plats för rekreation.
Regnbädden renar dagvattnet som kommer från bostadsområden och gator vid Mariedalsvägen och Hornsbergs strand. Dammen togs i drift 2024. Regnbädden är cirka 800 kvadratmeter stor och 71 cm djup.
Regnbädden är vanligtvis torrlagd. När det regnar mycket kan marken i parken svämma över, vilket kan minska risken för översvämningar i området.
Bilden visar anläggningens utformning och hur reningen går till. Den består av en regnbädd med planterade växter som bidrar till reningen.
- Vattnet leds in på ytan av regnbädden som består av sand och grus, ett så kallat biofilter. Vattnet kommer in vid tre olika punkter och fördelas sedan över anläggningens tolv sektioner som skiljs åt med hjälp av murar vars funktion är att leda vattnet vidare. Vattnet renas när det långsamt rinner genom biofiltrets lager, där föroreningar fastnar.
- Växter och rekreation. Växterna ska bidra till att rena vattnet, ge anläggningen sin parkkaraktär och en ökad biologisk mångfald. Planteringen består av en variation växter som med sina olika egenskaper kompletterar varandra. Träbryggor solsoffor, trampstenar ska göra anläggningen både trevlig att se på och skön att vistas i.
- I mitten av parken finns en skålformad gräsmatta. När det regnar riktigt mycket kan vattnet samlas här. På så sätt minskar risken för översvämning i området. En del av vattnet kan ledas tillbaka in i reningsanläggningen för att renas medan det som inte får plats rinner vidare ut i kanalen.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Huddinge
Vid mitten av Högmoravägen i Huddinge ligger den här dagvattendammen som har två funktioner. Rena dagvattnet innan det rinner vidare till Magelungen och minska risken för översvämningar i bostadsområdet.
Den här dammen togs i drift 2016 och är till för att rena dagvatten som kommer från bostadsområden och småvägar i delar av Högmora. Dammen bidrar på så sätt till ett renare vatten i sjön Magelungen, som vattnet rinner vidare till. När det regnar mycket kan dammen svämma över till omgivande mark, vilket kan minska risken för översvämningar.
Bilden visar anläggningens funktion och hur reningen går till i tre steg. Totalt sett består den av en djupare dammdel och en grundare våtmarksdel med planterade växter som bidrar till reningen.
- Sedimentering är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I dammens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i den senare delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Partiklarna som sjunkit till botten tas så småningom bort med muddring.
- I dammens grunda delar bromsar växterna vattenflödet och förbättrar därigenom reningen. Dessutom hjälper växterna till med att fånga upp föroreningar.
- Vid kraftiga regn kommer dammen kunna svämma över till omgivande mark. På så sätt minskar risken för översvämning i byggnader och bostäder i området. Vattnet renas också till viss del.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Den här dammen är en del av Kyrkdammen och har som uppgift att förbättra vattenkvaliteten i sjön Trehörningen. Kyrkdammen är ett 5,1 hektar stort parkområde i Huddinge som fungerar som våtmarkspark och hanterar dagvatten. De två dammarna sträcker sig från Fullerstatorgssidan norrut under Huddingevägen.
Dammen togs i drift 2022 och är som djupast 1,7 meter. Vattnet som rinner hit kommer via Fullerstaån. Vattnet flödar sen vidare genom dammens växtlighet som är anpassad för att maximalt sprida och uppehålla vattnet så partiklarna med föroreningar kan falla ner till botten. Vid dammens utlopp finns ett svämplan, en plan yta, som vattnet rinner över för att sen strömma vidare till Kyrkdammen.
Bilden visar anläggningens funktion och hur reningen går till.
- Sedimentering är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I dammens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i den senare delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Partiklarna som sjunkit till botten tas så småningom bort med muddring.
- I dammens grundare delar hjälper växtligheten till att bromsa vattenflödet, på så vis förbättras reningen ytterligare. Dessutom hjälper växterna till med att fånga upp föroreningar.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Kyrkdammen är ett 5,1 hektar stort parkområde i Huddinge som fungerar som våtmarkspark och hanterar dagvatten. Kyrkdammen sträcker sig från Fullerstatorgssidan norrut under Huddingevägen. Välbesökta gångstråk går genom parken där det finns en öppen vattenyta med våtmarksväxter och ängar med högt gräs och örter.
Dagvattenanläggningen togs i drift 1998 med syfte att fördröja och rena vattnet som rinner hit från Fullerstaån, Fullersta gård, Huddingevägen, kyrkan och andra områden i närheten. Anläggningen består av ett underjordiskt avsättningsmagasin, två försedimenteringsdammar och en efterpoleringsdamm. Huvudsyftet med dagvattenanläggningen var från början att förhindra källaröversvämningar av bebyggelsen längs med Åvägen. Men även för rening av dagvattnet innan det rinner vidare till sjön Trehörningen. Dammen har anpassats till att gynna våtmarksbundna växter och djur. 2022 kompletterades anläggningen med en fördamm för att förbättra både fördröjning och rening.
Bilden visar anläggningens funktion och hur reningen går till i tre steg.
- I byggnaden finns ett underjordiskt magasin som renar dagvattnet från olja och andra föroreningar. Här görs också en första sedimentering.
- Sedimentering, är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I dammens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i den senare delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Partiklarna som sjunkit till botten tas så småningom bort med muddring.
- I dammens grunda delar bromsar växterna vattenflödet och förbättrar därigenom reningen. Dessutom hjälper växterna till med att fånga upp föroreningar.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Källbrinksdammen ligger i slutet av Åvägen och har som uppgift att förbättra vattenkvaliteten i sjön Trehörningen samt att förhindra källaröversvämningar i husen längs med Åvägen.
Dagvattenanläggningen togs i drift 1998 och fördröjer och renar vattnet som rinner hit via Fullerstaån och dagvatten från närliggande områden kring Källbrink. Anläggningen består av en mindre damm och en slingrande bäckfåra. Dammen fungerar som ett så kallat fördröjningsmagasin, medan de omgivande strandängarna fungerar som översvämningsytor, vilket ger större vattenyta vid stora vattenflöden. Syftet med dammen var från början att förhindra källaröversvämningar av bebyggelsen längs med Åvägen, men även att rena dagvattnet innan det rinner vidare till sjön Trehörningen. Dammen har anpassats för våtmarksbundna växter och djur.
Bilden visar anläggningens funktion och hur reningen går till.
- Sedimentering är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I dammens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i den senare delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Partiklarna som sjunkit till botten tas så småningom bort med muddring.
- I dammens grundare delar hjälper växtligheten till att bromsa vattenflödet, på så vis förbättras reningen ytterligare. Dessutom hjälper växterna till med att fånga upp föroreningar.
- Vid kraftiga regn kommer dammen kunna svämma över till omgivande mark. På så sätt minskar risken för översvämning i bostäder och byggnader i området.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Mellan Mörtviksvägen och Kabarévägen ligger den här anläggningen som byggts för att rena dagvatten som kommer från bostadsområdet och vägarna.
Dagvattenanläggningen togs i drift år 2023 och renar dagvattnet innan det rinner vidare ut i sjön Drevviken. Anläggningen består av ett dike och en damm med två djupzoner som separeras av en tröskel och en grundzon. Dikets uppgift är att minska vattnets hastighet vid höga vattenflöden. Stenar har placerats ut vid inlopp, utlopp och på vissa strategiska platser för att minska vattnets hastighet ännu mer samt fungera som erosionsskydd. I dammen avskiljs föroreningar vilket bidrar till ett renare vatten i Drevviken.
Bilden visar anläggningens funktion och hur reningen går till i två steg.
- Sedimentering är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I dammens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i den senare delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Partiklarna som sjunkit till botten tas så småningom bort med muddring.
- I dammens grunda delar bromsar växterna vattenflödet och förbättrar därigenom reningen. Dessutom hjälper växterna till med att fånga upp föroreningar.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Vid mitten av Novavägen i Huddinge ligger en dagvattendamm som både bromsar vattenflöden när det regnar mycket och renar dagvattnet från föroreningar.
Den här dagvattendammen renar dagvattnet som kommer från bostadsområden, grönområden samt mindre delar av Vårdkasen. Dammen togs i drift 2016. I dammen avskiljs föroreningar från vattnet innan det rinner vidare ut i Glömstadiket. Dammen kan till viss del även bromsa upp vattenflödet så risken för översvämning i närliggande byggnader minskar.
Bilden visar anläggningens funktion och hur reningen går till i två steg.
- Sedimentering är när partiklar som binder fosfor, kväve och tungmetaller sjunker till botten. I dammens första del faller de grövre partiklarna mot botten, medan de finkorniga partiklarna singlar ner i den senare delen. Ju mindre partiklarna är desto mer tid behövs för att sedimentera. Partiklarna som sjunkit till botten tas så småningom bort med muddring.
- I dammens grunda delar bromsar växterna vattenflödet och förbättrar därigenom reningen. Dessutom hjälper växterna till med att fånga upp föroreningar.
Alla kan bidra till renare vattendrag
Med små och stora handlingar kan alla bidra till renare vattendrag. Kasta inte fimpar, snus, tuggummi eller annat skräp på marken. Tänk också igenom hur du använder bilen. Kör inte i onödan, släpp ut mindre avgaser och tvätta alltid bilen i en hall med brunnar som tar hand om smutsvattnet.
Lokala åtgärdsprogram
Stockholm Vatten och Avfall gör också många åtgärder för att rena och ta hand om dagvattnet och våra sjöar och vattendrag. De samlas i lokala åtgärdsprogram för sjöarna. Läs mer om det i Miljöbarometern.