Till sidans huvudinnehåll

Vatten och hygien vid kris

Vi har planer och beredskap för att leverera våra tjänster så långt det är möjligt. Skulle en kris uppstå är det viktigt att själv vara förberedd. MSB rekommenderar att man har hemberedskap för en vecka.

Vi hänvisar till information hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och skriften ”Om krisen eller kriget kommer”.

Enligt deras rekommendationer ska man ha en hemberedskap så att man klarar sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Dricksvatten

MSB anger att varje person använder tre till fem liter vatten per dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Frys gärna in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar både som dricksvatten och kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Fyll inte flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Dricksvatten i dunkar eller flaskor förvaras helst mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Behållarna ska vara rena och avsedda för dricksvatten.

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten prioriteras svaga grupper. Kommunen kan komma att ordna tappställen eller vattentankar på bestämda platser, där du får hämta vatten i egna kärl. Hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till många.

I ett nödläge kan du enligt MSB hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta i så fall vatten från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från stranden. Detta vatten ska alltid kokas.

Koka vatten

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det skulle vara en stor kris, och det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena det. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is vid kris. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det är bra att ha ett stormkök med bränsle eller andra kokmöjlighet när elen inte fungerar.

Toalett och hygien

Om du inte har vatten kan du inte spola i toaletten. Du kan kissa i toaletten om du lägger pappret i en papperskorg bredvid. Lägg på ett lock, för att undvika lukt.
Om du fyller toaletten när det inte går att spola blir det snabbt stopp. Undvik det, så att du kan fortsätta kissa i toaletten.

MSB rekommenderar att behoven utförs utomhus, i en latrintunna eller annan hink med tätslutande lock. I Stockholm där det är svårt att gå ut, sätter du en kraftig plastpåse i toaletten. Knyt och släng i restavfallet.