Till sidans huvudinnehåll

Missfärgat vatten eller konstig smak på vattnet

Stockholms dricksvatten är normalt sett rent och av hög och jämn kvalitet. Det är också luktfritt och smakar gott. Men ibland kan vattnet se eller smaka annorlunda än vanligt. Här reder vi ut när det är normalt och när du ska kontakta oss.

Gult, brunt eller rött dricksvatten beror oftast på rost

Rosten gör att vattnet ser röd-, brun- eller gulfärgat ut beroende på hur mycket rost som blandats i.

Rost kan lossa och följa med vattnet till exempel vid reparationer av vattenläckor i gatan. Eller när sopbilar på våren tar vatten från brandposter för att städa gatorna.

När stora mängder vatten tas från brandposterna kan vattnets strömningsriktning i rören ändras vilket kan påverka vattnet tillfälligt. 

Rost kan också komma från från äldre ledningar i enskilda fastigheter. Om problemet ligger i fastighetens egna ledningar ansvarar fastighetsägaren för att lösa det. Om felet finns i de kommunala ledningarna tar vi hand om det.

Rost är inte farligt, det är ett tekniskt problem. Om rosten inte försvinner efter cirka 15 minuters spolning, kontakta oss.

Tvätt som missfärgats av rost bör tvättas om innan den torkat. Ibland kan det hjälpa med en liten tillsats av citronsyra, vinsyra eller oxalsyra i tvättvattnet. Skölj tvätten noggrant efteråt.

Gråvitt vatten beror vanligen på luftbubblor i vattnet.

Det uppstår särskilt på vårvintern när det är som kallast och syns tydligast när man tappat upp vatten i ett glas eller kanna.

Det här är helt normalt och ofarligt och luftbubblorna som ger vattnet en gråvit färg försvinner efter en kort stund.

Grönt vatten beror vanligen på fel med värmeväxlaren

I sällsynta fall kan varmvattnet, men inte kallvattnet, bli grönt. Det beror på ett färgämne från fjärrvärmeanläggningen som fastigheten är ansluten till.

Färgen uppstår vid ett läckage i fastighetens värmeväxlare. Fastighetsägaren eller fastighetsskötaren ansvarar för att åtgärda detta.

Konstig smak eller lukt

Kranvattnets smak kan påverkas av olika faktorer. Om vattnet står stilla i ledningarna, till exempel under semestertider, kan smaken förändras.

Uppvärmning av vattnet i fastighetens ledningar kan också ge en sämre smak.

Efter en kort spolning ska vattnet dock inte smaka eller lukta illa.

Om du misstänker att något är fel med vattnet ska du kontakta oss .

Andra frågor om dricksvattnets kvalitet

Har du andra frågor om dricksvattnets kvalitet kan du gå ställa en fråga till vår dricksvattenspecialist. 

Fråga dricksvattenspecialisten

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Kontakta oss

Kontakta kundtjänst för frågor gällande din faktura och ditt abonnemang samt allmänna frågor om vatten, avlopp och sophämtning. Genom att logga in på Mina sidor kan du som är kund hos oss göra dina ärenden även när kundtjänst har stängt.

Felanmäl akuta vattenläckor och stopp i avloppet dygnet runt till telefon: 08-522 120 00. Kvällar, nätter och helger kopplas samtalet vidare via SOS alarm.

Lär dig mer om vatten

Så här gör vi dricksvatten

Stockholmarnas dricksvatten kommer från Mälaren, som är vår vattentäkt. Mälarens vatten håller en hög och jämn kvalitet. Om du vill veta hur dricksvattnet renas kan läsa om det under Reningsprocessen.

Vattenkvalitet

Läs detaljerade rapporter om vad vår vattenkvalitet och vilka ämnen vattnet innehåller.

Fakta om vatten

Kontrolleras vattnet på helgen? Vem ser till att jag får varmvatten? Vilken hårdhetsgrad har vattnet? Och vilket pH-värde har det? Det och annan fakta om vårt kranvatten har vi samlat i den här artikeln.

Se alla artiklar inom det här ämnet