Så gör matavfall skillnad i restauranger och butiker
I Stockholm är det obligatoriskt för restauranger, storkök och livsmedelsbutiker att sortera matavfall. När ni gör det blir resterna till biogas och biogödsel – en insats som både minskar kostnader och stärker stadens hållbarhet.
Matavfall från restauranger och butiker gör nytta
Ni arbetar dagligen med matvaror. Att ta till vara så mycket som möjligt är bra för både vinstmarginaler och miljö. Men även de matrester som ändå uppkommer kan göra nytta när de omvandlas till biogas och biogödsel – en viktig del i ett långsiktigt hållbart Stockholm.
- Biogas ersätter bensin och diesel i sopbilar, bussar och personbilar. Det minskar utsläppen av kväveoxider och andra skadliga partiklar i luften.
- Biogödsel används som växtnäring på åkrar och i skogsmark. När konstgödsel ersätts återförs näring och humus till kretsloppet. Det minskar behovet av att bryta fosfor, som är en ändlig resurs, och sparar energi eftersom kväve annars är mycket energikrävande att framställa.
Från bananskal till biobränsle – konkreta exempel
Effekten av matavfallssortering blir tydlig i praktiken:
- Fem kilo matavfall räcker för att en personbil ska köra nästan en mil.
- Matavfallet från 3 000 personer kan driva en stadsbuss i ett helt år.
- Om alla 2,3 miljoner invånare i Stockholms län sorterade sina bananskal under ett år skulle det ge biobränsle nog för att en buss ska åka fyra varv runt jorden.
Ekonomiska fördelar med att sortera matavfall
Att sortera matavfall är inte bara bra för miljön – det är också ekonomiskt fördelaktigt.
- Har ni inte matavfallsinsamling måste ni ha ett beredningsabonnemang, vilket är betydligt dyrare.
- Matavfallsinsamlingen är subventionerad och billigare än för blandat avfall.
- Ni betalar för den tekniklösning ni väljer enligt avfallstaxan. Alternativen är:
- Kärl
- Bottentömmande behållare
- Sopsug
- Kvarn till tank
- Kvarn till kombitank (ihop med fettavskiljare)
Kostnaden beräknas utifrån antalet tömda kärl, volym eller ton – beroende på vilket system ni använder.
Därför lönar sig matavfallssortering i Stockholm
Genom att sortera matavfall uppfyller ni lagkraven, minskar kostnaderna och bidrar till ett hållbart Stockholm. Matavfall blir till energi och näring som stärker både stadens klimatmål och ert företags ekonomi.