Återvinn julens alla prylar

När julen städas ut kan julens rester återvinnas och hitta nya platser i kretsloppet. Här listar vi några vanliga prylar och hur de ska återvinnas.
Batterierna
Batterier ska återvinnas för att förhindra att farliga ämnen läcker ut i naturen. De är ofta små och slinker lätt ned i soppåsen. Idag hamnar vart tredje batteri(!) någon annanstans än där det hör hemma – i batteriinsamlingen!
Batterier kan lämnas i de röda lådorna på återvinningsstationerna. Du kan även lämna dem till miljöstationen, Pop-up återbruk, Returrundan och på återvinningscentralen. Ibland finns det även batteriinsamling i grovsoprummet och i mataffären.
Blinkande tomteluvan, spelande julslipsen, julkort med mera
Även inbyggda batterier är batterier som ska återvinnas! Så om julkortet eller julslipsen blinkade eller spelade en ljudsekvens ska det återvinnas som elavfall. Elavfall lämnas till återvinningscentralen, Returrundan eller miljöstationen. Ibland finns det en speciell plats för elavfall i grovsoprummet.
Chokladasken och godiskartongen
Chokladasken räknas som en förpackning och lämnas på återvinningsstationen eller i miljörummet. Dela kartongen och lämna den i pappers- respektive plastinsamlingen. Är det en metallask så lämnar du den i metallinsamlingen.
Fyrverkeriet
Avfyrade fyrverkerier kan läggas i soppåsen. Om de inte är avfyrade är de fortfarande explosiva och då kontaktar du försäljningsstället eller polisen.
Glittret
Julgrans- och luciaglitter läggs i soppåsen.
Glödlampor, lågenergilampor och andra ljuskällor
Ljuskällor räknas som elavfall och farligt avfall och ska inte läggas i soppåsen. Lämna dem till återvinningscentralen, Returrundan eller miljöstationen. Ibland finns det plats för elavfall i husets miljörum.
Julblommorna
Hyacintlöken och Amaryllisen kan planteras i trädgården till våren. Andra plantor i julgruppen kan planteras om och bli fina krukväxter. Vissna blommor och blad samt jord läggs i soppåsen. Plastkrukan är inte en förpackning men kan ändå materialåtervinnas till ny plast om du lämnar den på återvinningscentralen. Plastkrukan passar även utmärkt till att plantera nya blommor eller för att driva upp vårens sticklingar i.
Julklappspapper
Sorteras som pappersförpackningar på återvinningsstationen. Ta bort tejp och snören först, de förstör pappersmassa och pappersmaskin. De lägger du i restavfallet – alltså den vanlig soppåsen.
Julkorten och tillhörande kuvert
Läggs i restavfallet – den vanliga soppåsen. Tänk även på att julkort som spelar eller blinkar ska sorteras som elavfall.
Julgranskulorna och andra juldekorationer
Om du tröttnat på juldekorationerna kan de glädja någon annan. Byt med vänner och bekanta eller lämna dem till en organisation som tar emot begagnade prylar. Enstaka trasiga julkulor kan du lägga i soppåsen. Linda in dem i papper eller liknande så de inte kan skära och sticka hål på saker.
Ljusslingorna och adventsljusstaken
Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Större elprylar lämnas till återvinningscentralen. Ibland finns det plats för elavfall i ditt miljörum.
Ljusstumparna
Ljusstumpar kan samlas ihop och smältas om till nya ljus. Om du inte är så pysslig av dig kan du lägga ljusstumparna i restavfallet – den vanliga soppåsen.
Lucialinnet
När barnen har vuxit ur tomtedräkten, lucialinnet eller pepparkakskläderna kan de glädja någon annan. Låt en vän, eller släkting ärva, sälj eller ge bort via nätet eller lämna dem till en organisation som tar emot begagnade kläder och prylar. Trasiga och utslitna textilier lämnar du till återvinningscentralen eller en klädaffär som har textilinsamling.
Matresterna
Var kreativ! Har du tröttnat på julskinkan? Hacka ner den och gör en god paj istället. Eller gör en spansk tortilla av den överblivna kokta potatisen.
Oönskade julklappar
Låt någon annan glädjas åt det du inte tyckte om. Det finns många organisationer som tar emot begagnade kläder, skor och prylar. Du kan även sälja, byta eller ge bort saker genom olika forum och företag på nätet.
Petflaskorna
När julmusten är slut kan du panta flaskorna och tomburkarna i affären.
Skinkspadet
Skinkspadet innehåller mycket fett. Gör dopp i gryta av det och häll det som blir över i en petflaska som du försluter väl och lämna vid en miljöstation eller om det inte är möjligt väl förslutet i vanliga soppåsen. Häll det inte i avloppet. Där stelnar fettet och kan bli stopp.
Tomglasen
Tomma glasburkar och glasflaskor lämnas till glasinsamlingen på återvinningsstationen. Glas är väldigt bra att återvinna. Det ”kostar” mycket energi att tillverka och kan återvinnas många gånger.
Värmeljusen
Aluminiumkopparna till värmeljusen är inte förpackningar och ska inte samlas in via återvinningsstationerna som är till för förpackningsavfall. Lägg dem i behållarna för metallåtervinning på återvinningscentralen, miljöstationen eller Pop up återbruk.
Kopparna består av aluminium. Miljöbelastningen att producera aluminium är stor och det är därför viktigt att det materialåtervinns och inte hamnar i soppåsen.
Övriga saker
Är det andra saker som du är osäker på hur du ska sortera när de ska slängas? I sorteringsguiden kan du läsa om hur olika slags sopor ska sorteras.