Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Beställ

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Fruktpåsen med två liv

Coop var först ut och fler butikskedjor är på gång att införa egna matavfallspåsar i frukt- och gröntdiskarna. På så sätt kan de minska användningen av plastpåsar men ändå vara säkra på att papperspåsen får två liv – först som fruktpåse, sedan som matavfallspåse. Det är jättebra, men samtidigt finns det några saker du kan behöva tänka på.
Bra att veta

Obligatorisk matavfallsinsamling från 2021 i Stockholm

På kommunfullmäktigemötet den fjärde november 2019 beslutades om obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholms stad. Obligatoriet gäller för verksamheter från år 2021 och för hushåll från 2023.
Läs mer om obligatoriet

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja sortera ut dina matrester? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Läs mer här

Tips på hur du håller matavfallspåsen torr

Ibland kan en uppleva att matavfallspåsen blir för blöt. En blöt matavfallspåse luktar dessutom mer. Här får du tips på hur du med några enkla förändringar håller påsen torr och vad du gör om den ändå blir för blöt.
Tips för torrare påse

Vad lämnar din middag efter sig?

Efter servera kommer sortera. Sortera dina skal och matrester du också, så omvandlas de med smart teknik till biogas och biogödsel. Idag slängs och bränns större delen av alla Stockholmares matrester i onödan. Det kan vi ändra på tillsammans.
Kom igång!

Låt lägenhetshushållen börja sortera

Här får du veta hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Några snabba fakta

25 040
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2019
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil