Låt matresterna få nytt liv

Beställa

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

2017 års vinnare i stadens matavfallstävling

Grattis Älvsjö och Micasa! Ni är bäst bland stadens verksamheter på att samla in matavfall. Med matavfallsinsamling på 77 % av sina sophämtningsställen vinner Älvsjö stadsdelsförvaltning förstapriset 2017 i kategorin ”Stadens stadsdelar och förvaltningar”. Micasa Fastigheter vinner förstapriset i kategorin ”Kommunala fastighetsbolag” med matavfallsinsamling på 52 procent av sina 97 hämtställen.
Läs mer här

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja pastapendla? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Läs mer här

Vi tar över tömningen av fettavskiljare

Den 1 oktober 2017 tar Stockholm Vatten och Avfall över tömningen av fettavskiljare. Tidigare har tömning av fettavskiljare utförts av valfri entreprenörer som godkänts av oss. Här kan du läsa om vad det innebär för dig som kund.
Läs mer här

Är du en pizzapendlare?

Sortera matresten är vår största matavfallssatsning i regionen någonsin. Stockholms läns kommuner gör en gemensam informationskampanj för att engagera dig som stockholmare att sortera ut dina matrester oavsett om du bor i regionen eller har din verksamhet här. Bor du i Stockholms stad så är det här hos oss du anmäler dig till matavfallsinsamling.
Läs mer om kampanjen

Så här gick det 2017

Insamlat matavfall 2017

I Stockholm lyckades vi samla in 19 700 ton matavfall tillsammans med er stockholmare under 2017. Tack för ert engagemang! Vi kan dock bli ännu bättre om fler ansluter sig – både hushåll och verksamheter. 65 procent av matavfallet som vi samlar in idag kommer från verksamheter. Merparten av detta kommer från restauranger och storkök.

Några snabba fakta

19 700
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2017
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil