Till sidans huvudinnehåll

Här kan du lämna din julgran

Här kan du lämna din julgran

Här kan du lämna din julgran 2021-2022

Senast uppdaterad:

Sophämtningen – inga förändringar under jul och nyår

Senast uppdaterad:

Hållbara tips för julens saker

atervinn-julens-saker5584
 • Batterier

  Både lösa och inbyggda batterier ska återvinnas för att förhindra att farliga ämnen läcker ut i naturen. Batterier är ofta små och tenderar att slinka med ner i soppåsen. Idag hamnar så många som vart tredje batteri någon annanstans än där det hör hemma – i batteriinsamlingen!

  Batterier kan lämnas i batteriinsamlingen på återvinningsstationerna. Du kan även lämna dem till Samlaren, mobila miljöstationen och på återvinningscentralen. Ibland finns det även batteriinsamling i grovsoprummet och i mataffären.

 • Blinkande tomteluva, spelande julslips, julkort med mera

  Även inbyggda batterier är batterier som ska återvinnas! Så om julkortet eller julslipsen blinkade eller spelade en ljudsekvens ska det återvinnas som elavfall.

  Elavfall lämnas till återvinningscentralen eller mobila miljöstationen. Om det är en liten pryl kan den lämnas i Samlaren. Ibland finns det en speciell plats för elavfall i grovsoprummet.

 • Chokladask och godiskartonger

  Chokladasken räknas som en förpackning och lämnas på Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer. Dela kartongen och lämna den i pappers- respektive plastinsamlingen. Är det en metallask så lämnar du den i metallinsamlingen.

 • Fruktkorgen och julnötterna

  Ät upp eller baka en kaka på resterna. När frukten ligger bakad i en kaka kan kakan ofta frysas in. Är frukten och nötterna bortom räddning kan du lägga dem i din matavfallsinsamling. På 5 kg matavfall kan en personbil köra nästan 1 mil.

 • Fyrverkerier

  Avfyrade fyrverkerier kan läggas i soppåsen. Om de inte är avfyrade är de fortfarande explosiva och då kontaktar du försäljningsstället för information om hur du ska göra.

 • Glitter

  Julgrans- och luciaglitter läggs i soppåsen.

 • Glödlampa, lågenergilampa och andra ljuskällor

  Ljuskällor räknas som elavfall och farligt avfall och ska inte läggas i soppåsen. Lämna dem till Samlaren, återvinningscentralen eller mobila miljöstationen. Ibland finns det plats för elavfall i ditt grovsoprum.

 • Julblommor

  Hyacintlöken kan planteras i trädgården när den är färdigblommad. Andra plantor i julgruppen kan planteras om och bli fina krukväxter till fönsterbrädan. Vissna blommor och blad samt jord läggs i soppåsen.

  Plastkrukan är inte en förpackning men kan ändå materialåtervinnas till ny plast om du lämnar den i grovsoprummet eller på återvinningscentralen. Plastkrukan passar även utmärkt till att plantera nya blommor eller för att driva upp vårens sticklingar i.

 • Julgranskulorna och andra juldekorationer

  Om du tröttnat på juldekorationerna kan de glädja någon annan. Byt med vänner eller lämna dem till en organisation som tar emot begagnade prylar.

  Enstaka trasiga julkulor kan du lägga i soppåsen. Linda in dem i papper eller liknande så de inte kan skära och sticka hål på saker. Om du har många trasiga julkulor kan du lämna dem på återvinningscentralen.

 • Julklappar

  Låt någon annan glädjas åt det du inte tyckte om. Det finns många organisationer som tar emot begagnade kläder, skor och prylar. Du kan även sälja, byta eller ge bort saker genom olika forum och företag på nätet.

 • Julklappspapper

  Sorteras som papper. Ta bort tejp och snören först, de förstör pappersmassa och pappersmaskin. Lämna pappret till Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer eller i grovsoprummet.

 • Julklappssnöre

  Julklappssnöre läggs i soppåsen.

 • Julkorten

  Även om de flesta julkort är mestadels gjorda av papper så ska de inte läggas i pappersinsamlingen eftersom de inte är en förpackning. Eventuella kuvert som kom ihop med julkortet ska inte heller till pappersinsamlingen eftersom klistret kan orsaka stopp i pappersmaskinerna. Både julkort och kuvert slängs alltså i soppåsen.

  Tänk på att julkort som spelar eller blinkar ska sorteras som elavfall.

 • Julmaten

  Köp inte mer mat än du vet att ni äter upp. Om det ändå blivit mat över kan du bjuda in vännerna på en restfest eller frysa in resterna. Här hittar du lite tips: svoa.se/julrester

  Potatisskal, äggskal och annat rens eller mat som blivit dålig kan du lägga i din matavfallsinsamling. Matavfallet från 1 200 personer räcker för att driva en sopbil ett helt år.

  Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna och potatisskalen istället sorteras ut kan de behandlas biologiskt och omvandlas till biogas och biogödsel.

  Kom igång du också med matavfallssortering. Här kan du beställa eller göra en intresseanmälan: svoa.se/matavfall

 • Jultomtemasken och kläderna

  Om barnen blivit för gamla för tomten kan dina gamla tomtekläder glädja andra barn istället. Sälj eller ge bort dem via någon sajt på nätet eller lämna in dina avlagda saker till en organisation som tar emot begagnade prylar.

  Är kläderna trasiga lämnar du dem till en textilinsamling på återvinningscentralen eller i en klädaffär som har textilinsamling. Tomtemasken lägger du i soppåsen.

 • Ljusslingor och adventsljusstake

  Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Större elprylar lämnas till återvinningscentralen eller mobila miljöstationen. Små ljusslingor kan lämnas i Samlaren. Ibland finns det plats för elavfall i ditt grovsoprum.

 • Ljusstumparna

  Ljusstumpar kan samlas ihop och smältas om till nya ljus. Om du inte är så pysslig av dig kan du lägga ljusstumparna i soppåsen.

 • Lucialinnet

  När barnen har vuxit ur tomtedräkten, lucialinnet eller pepparkakskläderna kan de glädja någon annan. Låt en vän eller släkting ärva, sälj eller ge bort via nätet eller lämna dem till en organisation som tar emot begagnade kläder och prylar.

  Trasiga och utslitna textilier lämnar du till återvinningscentralen eller en klädaffär som har textilinsamling.

 • Petflaskorna

  När julmusten är slut pantar du flaskorna och burkarna i affären.

  Har du väldigt många pantflaskor eller pantburkar kan du åka till Bromma återvinningscentral och panta i vår storpantsmaskin. Där häller du ner allt tillsammans så sorterar maskinen åt dig.

 • Skinkspadet

  Skinkspadet innehåller mycket fett som kan orsaka stopp i avloppet när det svalnar. Så häll inte ut det i vasken eller toaletten. För att ta tillvara spadet kan du använda det som bas när du lagar ”dopp-i-grytan”. Har du matavfallsinsamling hemma så låter du skinkspadet svalna och stelna och lägger det sedan i ihop med övriga matrester i matavfallsinsamlingen. Har du inte matavfallsinsamling så låter du spadet svalna och lägger det det stelnade fettet i soppåsen.

 • Tomglasen

  Tomma glasburkar och glasflaskor, som inte kan pantas, lämnas till glasinsamlingen på återvinningsstationen. Glas är väldigt bra att återvinna. Det ”kostar” mycket energi att tillverka och kan återvinnas många gånger.

 • Värmeljusen

  EU-kommissionen har beslutat att aluminiumkopparna till värmeljusen inte är förpackningar. Det betyder att de inte ingår i producentansvaret och ska därför inte samlas in via återvinningsstationerna som Förpacknings- och tidningsinsamlingen ansvarar för. I stället ska du lägga värmeljuskopparna i behållarna för metallåtervinning på återvinningscentralen eller i lämplig behållare i grovsoprummet i din fastighet om du bor i lägenhet.

  Kopparna består av aluminium. Miljöbelastningen att producera aluminium är stor och det är därför viktigt att det materialåtervinns och inte hamnar i soppåsen.

 • Övriga saker

  Är det andra saker som du är osäker på hur du ska sortera när de ska slängas? I sorteringsguiden kan du läsa om hur olika slags sopor ska sorteras.

Senast uppdaterad: