Vi ger här tips om vad du bör göra om olyckan är framme och vad du kan göra för att minska riskerna.
- Avhjälpa
- Förebygga
- Rapportera
- Ansvarsfördelning
Avhjälpa
Vad gör jag om jag drabbats av översvämning?
- Bryt all elektrisk ström i de översvämningsdrabbade lokalerna. Se dock till så att eventuell dräneringspump inte stannar. Flytta om möjligt fuktkänsliga saker.
- Var noga med hygienen efter kontakt med inträngande avloppsvatten.
- Kontakta ditt försäkringsbolag. De kan hjälpa till med skadereglering och saneringsåtgärder i det akuta skedet.
- Fotografera skadorna i källaren för skadeanmälan.
- I nödsituation, kontakta Brandförsvaret för hjälp med länspumpning.
- Informera i efterhand Stockholm Vatten och Avfall om källaröversvämningen. (läs vidare under Rapportera här nedanför)
Förebygga
Alla fastighetsägare kan vidta egna åtgärder som minskar risken för översvämning och eventuella skador. Översvämningar kan orsakas av kraftiga regn eller stopp i avloppet och vattnet kan rinna in via dörrar eller tränga upp ur golvbrunnar, toaletter eller handfat.
Misstänker du att din fastighet ligger lågt i förhållande till de allmänna ledningarna, kontakta Stockholm Vatten och Avfall för att få mer information.
Åtgärder du kan göra är att:
- Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren.
- Anordna pumpning av källarens avlopp. Kontakta Stockholm Vatten och Avfall innan det genomförs. (Läs mer under Informationsmaterial)
- En backventil kan monteras på avloppsledningen (helst i brunn utanför byggnaden). En sådan ventil måste underhållas regelbundet. (Läs mer under Informationsmaterial)
- Se över dräneringen kring fastigheten och fuktskyddet av de väggar som ligger under markytan så att de är täta. Marken ska luta från huset så att vattnet kan rinna bort.
- Förbered genom att ha tunga tättslutande föremål, till exempel sandsäckar, som kan läggas över golvbrunnar och toalettstolar i källaren.
- Se till att hängrännor och stuprör inte är igensatta av is, snö och löv.
- Takvatten från stuprör bör inte ledas till avloppsledningen.
- Rensa brunnar och hängrännor på din fastighet för att undvika stora vattensamlingar runt huset.
- Källargolvet bör bestå av ett material som tål vatten.
Rapportera
Anmäl eventuell källaröversvämning till ditt försäkringsbolag som kan hjälpa till med skadereglering och saneringsåtgärder i det akuta skedet. Vi på Stockholm Vatten och Avfall jobbar kontinuerligt med förnyelse och förbättring av vårt avloppsledningsnät för att minska risken för källaröversvämningar. I vårt arbete är det värdefullt att få information om översvämningar för att kunna kartlägga och analysera ledningsnätets funktion. Anmäl därför om du har källaröversvämning till oss via länken nedan eller 08 – 522 120 00.
Efter att du informerat oss om din översvämning kommer vi kontakta dig för att boka in en intervju där du får berätta hur översvämningen inträffade och vi tillsammans kan titta på plats.
Ansvarsfördelning
Fastighetsägaren ansvarar för att bekosta sanering och reparation i samband med översvämningar i fastigheten som orsakats av fel, stopp eller överbelastning i fastighetens ledningar.
Stockholm Vatten och Avfall är ansvarig om översvämningar beror på fel eller stopp i de kommunala VA-ledningarna eller ifall dessa är underdimensionerade i förhållande till gällande krav. Gränsen mellan vad som räknas som fastighetens ledningar och de allmänna ledningarna går vid den så kallade "förbindelsepunkten", som vanligen är placerad en halv meter utanför tomtgränsen.