Materialet för årskurs 4–6 är en fördjupning av vårt material för de yngre årskurserna och lär dessutom eleverna mer om kemikalier.
Materialet för årskurs 4–6 är en fördjupning av vårt material för de yngre årskurserna och lär dessutom eleverna mer om kemikalier.
Inled respektive arbetsområde med att läsa mysterierna som skolbarnen Ali och Alva löser. Fördjupa er sedan med hjälp av diskussionsfrågor, fakta och övningar. Du som lärare kan gärna se lärarhandledningen som ett smörgåsbord och välj ut de övningar och uppdrag som passar dig och klassen bäst.
Skolmaterialet består av:
I vårt skolmaterial får du och dina elever lära er mer om hur det här med kranvatten, avloppsvatten och sopor fungerar i en stor stad som Stockholm. Ni får också kunskap om hur ni tillsammans med oss kan arbeta för att Stockholm ska bli världens mest hållbara stad.
Materialet ger eleverna insikt i att deras egen livsstil har betydelse för vår miljö och vårt samhälle och ger dem många tips på hur de konkret kan bli mer miljövänliga.
Skolan har ett tydligt uppdrag att ge eleverna ett miljöperspektiv och ge dem verktyg för att förstå hur deras egen livsstil har betydelse. Så här står det i läroplanen under rubriken Skolans uppdrag:
Genom ett miljöperspektiv får de (eleverna) möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
Under rubriken Övergripande mål och riktlinjer nämns bland annat följande kunskapsmål:
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola
Vår förhoppning är att det här skolmaterialet och dess övningar ska kunna bidra till att utveckla flera av de förmågor som nämns i läroplanen, t ex:
Elevernas förmåga att:
Frågor om vatten och sopor tas upp i både de naturorienterande och de samhällsorienterande ämnena. Vårt material berör bland annat följande i läroplanen för årskurs 4-6:
Samhällsorienterande ämnen:
Naturorienterande ämnen:
Hem- och konsumentkunskap:5
Teknik:
För att ni ska kunna arbeta ämnesövergripande med materialet berörs även andra ämnen i flera av våra övningar, t ex bild och svenska.
Det är bara kiss, bajs och toapapper som får spolas ner i toaletten. I många skolor är det problem att elever spolar ner pappershanddukar som orsakar stopp. Det här experimentet visar skillnaden mellan olika papper och varför det bara är toapapper som får spolas ner i toan.
Gör så här:
Experimentet kan också göras genom att lägga papperssorterna i skålar med vatten och låta dem stå över natten. Men då passar experimntet bättre för lite äldre barn.
Det är sämre för både miljön och plånboken att köpa en flaska med vatten i affären än att fylla flaskan med vatten från kranen.
Gör en snygg flaska så ni kan ta med er kranvattnet istället för att köpa vatten i affären. Diska en använd pet-flaska. Skapa en egen etikett (med vattentåliga färger) som ni limmar fast. Eller måla direkt på flaskan med färger som fäster på plast. Exempel på text: ”Äkta kranvatten” eller ”Världen godaste vatten”.
I det här experimentet kan ni på ett enkelt sätt undersöka avdunstning och vattnets kretslopp.
Det här behöver du:
Gör så här:
Gör ett eget kretslopp genom att plantera växter i en sluten glasburk. Vattnet som växterna avger kommer att stiga upp i burken som vattenånga. När ångan nuddar glaset kyls det ner och vattnet rinner ner längs kanterna. Då kan växterna ta upp det igen med sina rötter.
Syre och koldioxid rör sig också runt i burken och växlar mellan de olika formerna. Växterna andas koldioxid och gör om det till syre medan nedbrytarna som finns i jorden gör precis tvärtom. Man kan säga att det slutna kretsloppet i burken är som vårt jordklot i miniatyr.
Det här behöver du:
Gör så här:
Du har nu gjort ett kretslopp i miniatyr. Se vad som händer med fuktigheten i burken efter några dagar. Öppna inte burken, då bryter du det slutna kretsloppet. Experimentet kan fortsätta i många år.
Skolbesöken ska ge kunskap och väcka engagemanget hos eleverna så att de förstår hur värdefull Östersjön är och vad de själva kan göra för att hjälpa Östersjön. I centret finns fokus på tre utmaningar, gödning, miljögifter och överfiske.
Baltic Sea Science Center är ett lärocenter på Skansen om Östersjön och dess utmaningar. I huset kan du ”dyka ner” i akvarier med Östersjöfiskar och djurliv. Här finns också utställningar som berättar om Östersjön och med teman om övergödning, fiske och miljögifter. För skolor finns också en filmsal och laboratorium.
Vi har ett samarbete med Skansen om den pedagogiska verksamheten. Vi erbjuder gratis lektioner till klasser i Stockholms kommun och Huddinge kommun (som är Stockholm Vatten och Avfalls ägarkommuner).
Bokning sker på Skansens webbplats. Där kan du också läsa mer om Baltic Sea Science Center.