Till sidans huvudinnehåll

Utvecklingsprojekt

Västerort

Ny avloppstunnel Bromma-Sickla

En 14 kilometer lång tunnel byggs under Stockholm för att leda avloppsvattnet från Bromma reningsverk till Sicklaanläggningen under Hammarbybacken. I Bromma bygger vi tunneln från Åkeshov och Smedslätten.

Avloppstunnel karta Bromma.jpg

Den nya avloppstunneln i Bromma. Tunneln fortsätter sedan under Mälaren mot Hägersten, Liljeholmen, Årsta och Johanneshov. 

När tunneln är färdigbyggd läggs Bromma reningsverk ner och avloppsvattnet från Västerort kan renas i Henriksdals reningsverk som då är anpassat med ny modern reningsteknik. Tunneln började byggas januari 2020 och ska tas i bruk 2026.

Om nya avloppstunneln i Bromma

Åkeshov

Vid Åkeshovsvägen mittemot Äppelvikens ridskola har vi ett etableringsområde under tiden vi bygger avloppstunneln. Genom tunnelmynningen på platsen bygger vi en arbetstunnel där vi tar ut bergmassor under byggtiden. Etableringen kommer att finnas kvar på platsen till 2025.

Smedslätten

Vid pulkabacken söder om Alviksvägen har vi ett etableringsområde under tiden vi bygger avloppstunneln. Etableringen kommer att finnas kvar på platsen till 2026.

Följ våra arbeten

På vår interaktiva karta kan du se hur långt vi kommit i våra arbeten och få prognoser för när vi planerar att arbeta i olika områden. Zooma i kartan för detaljerad information.

Sprängningar och störande ljud

När man spränger i berg kan det både höras och kännas av personer som befinner sig i närheten.