För övriga typer av verksamheter, så som kontor med mera, och hushåll börjar obligatoriet att gälla från 2023. Men alla som serverar mer än 25 portioner per dag blir alltså skyldiga att skilja matavfallet från övriga sopor 2021.
För övriga typer av verksamheter, så som kontor med mera, och hushåll börjar obligatoriet att gälla från 2023. Men alla som serverar mer än 25 portioner per dag blir alltså skyldiga att skilja matavfallet från övriga sopor 2021.
Vi behöver bli bättre på att ta till vara den resurs som matavfallet är. Idag får vi in cirka 29 procent av det matavfall som vi stockholmare genererar. Att det inte är mer finns det flera orsaker till – bland annat stadens infrastruktur. Många fastigheter har trånga utrymmen och i Stockholms innerstad har många säckhämtning.
Men många verksamheter har möjlighet att sortera. Då handlar det mer om att fatta beslut, komma igång, utbilda sin personal med mera. För andra kan det behövas andra tekniklösningar för att kunna sortera.
Vi har stora utmaningar för att nå det nationella målet om 50 procent matavfallsinsamling och stadens mål om 70 procent. Att vi både ändrat taxan så att matavfallsinsamlingen blivit kostnadsfri* och ökat kommunikationen om matavfall har ökat anslutningstakten men inte tillräckligt snabbt. Nu behövs nya verktyg för att ytterligare förbättra resultaten.
Hur avfallstaxan kommer att se ut efter införandet av obligatoriet är inte klart ännu.
Restauranger och fastighetsägare, som har svårigheter att uppfylla kravet, kommer kunna ansöka om dispens. Ansökan om dispens ansvarar alltid fastighetsägaren för, även om abonnemanget ligger hos restaurangen. Dispensanmälningar kommer att hanteras av miljöförvaltningen. Kontakta miljöförvaltningen för mer information om regler och information om hur processen för dispensansökan ska fungera.
Vi uppdaterar informationen här löpande.
Genom att sortera ut matresterna, som blir biogas och biogödsel, bidrar du med klimatnytta och till ett regionalt kretslopp. Dessutom sparar du pengar.
– Eftersom vi vill uppmuntra till utsortering av matavfall har de restauranger som sorterar ut matavfall i dag en lägre avgift för hämtningen av sitt restavfall. För många är det ett incitament att börja sortera, säger Johan Dahlgren, chef för rådgivningsgruppen.
Den ekonomiska vinsten är förstås viktig, men det finns fler fördelar med att haka på tåget redan nu. Sorteringen bidrar starkt till restaurangens hållbarhetsprofil. Tack vare sorteringen blir du med stor säkerhet mer medveten om vad som faktiskt slängs, vilket i sin tur kan leda till minskat svinn.
– Genom att sortera ut matavfallet kan du även få bättre koll på matsvinnet, och spara pengar även där. Dessutom kan du berätta för dina gäster att skalrester och annat matavfall gör miljönytta. Så om du redan i dag har förutsättningar för att sortera – varför vänta? säger Johan Dahlgren.
- Det är hög tid att ta tag i matavfallsfrågan då 2021 snabbt närmar sig. För att sorteringen av matrester ska fungera krävs nämligen rätt förutsättningar i din fastighet, menar Johan Dahlgren.
- Många har redan rätt förutsättningar och kan anmäla sig direkt. Andra behöver kanske hjälp att se över olika alternativ för bra lösningar. Oavsett så kan du skicka in en intresseanmälan så hjälper vi till så att ni kan komma igång eller se över alternativen ni har, fortsätter Johan Dahlgren.
Om det i dag inte finns förutsättningar för att ha separat matavfallsinsamling i lokalerna/fastigheten, behöver du koppla in din hyresvärd. Det är nämligen fastighetsägaren som ska säkerställa att rätt förhållanden finns. Det är också fastighetsägaren som, i den mån det behövs, ges möjlighet att söka tillfällig dispens hos miljöförvaltningen.
Om det inte går att införa matavfallsinsamling på grund av fastighetens utformning så kan fastighetsägaren ansöka om dispens från 1 januari 2021. Dispensen söks hos miljöförvaltningen.
Om ni inte börjar matavfallssortera eller ansöker om dispens så kan miljöförvaltningen inleda ett tillsynsärende. Tillsynskostnader debiteras enligt miljöförvaltningens taxa.
Vi har ett mål i staden att vi ska samla in 70 procent av allt matavfall som uppkommer separat så att det kan behandlas biologiskt. Det är ett steg i arbetet med att minska de fossila utsläppen. Vi måste nu öka takten för att nå målet.
När obligatoriet träder i kraft ska du redan ha ett matavfallsabonnemang. Annars så snart som möjligt. Väljer du att ordna matavfallsinsamling innan miljöförvaltningen kontaktar dig slipper du eventuella tillsynsavgifter och viten.
Miljöförvaltningen gör tillsyn hos de verksamheter som inte sorterar sitt matavfall. De tar ut en tillsynsavgift enligt deras taxa samt kan tilldela vite till verksamheten eller fastighetsägaren. Läs mer på deras webbplats: https://tillstand.stockholm/tillstand-regler-och-tillsyn/lokal-och-fastigheter/avfall/
Ja, åtminstone under 2021 enligt det förslag som ligger för beslut hos kommunfullmäktige nu. Framtida taxor är inte satta ännu.
Fastighetsägaren är skyldig att skapa möjligheter för hämtning av avfall till sina hyresgäster. Om detta inte kan göras ligger det på fastighetsägaren att ansöka om dispens hos miljöförvaltningen. Kontakta din hyresvärd för dialog. Kanske finns ett annat utrymme ni kan använda i eller vid fastigheten.
Det kan variera och beror på vem som har rådighet i frågan. Om fastighetsägaren skapar utrymme men verksamheten ändå inte sorterar ut hamnar kostnaden där. Om fastighetsägaren inte vill skapa möjligheter för matsortering hamnar eventuella kostnader där. Kostnader för en dispensanmälan hamnar alltid på fastighetsägaren.
Om ni inte kan sortera så blir avgiften högre enligt 2021 års föreslagna taxa. Sedan kan tillsynsavgift enligt miljöförvaltningens taxa tillkomma och vite kan utdelas om verksamheten alternativt fastighetsägaren anses kunna göra rimliga justeringar för att verksamheten ska kunna sortera matavfallet.
Nej, det beslutet påverkar inte det beslut som tagits i kommunfullmäktige i Stockholm. 2023 gäller fortfarande för införande av obligatorisk matavfallsinsamling för hushåll i Stockholm.
Även om det är vi på Stockholm Vatten och Avfall som du har ditt avfallsabonnemang hos och som hämtar mat- och restavfallet så är det miljöförvaltningen som har tillsynsansvaret.
Tillsynen sker genom att de kontaktar och vid behov förelägger verksamheter att sortera matavfall separat, alternativt förelägger fastighetsägare att möjliggöra insamlingen av avfallet.
Förelägganden kan även förenas med vite. Miljöförvaltningen tar ut en avgift för nedlagd handläggningstid enligt miljöförvaltningens taxa.
Om utsortering av matavfall inte går att genomföra i fastigheten kan din fastighetsägare ansöka om tillfällig dispens från obligatorisk utsortering. Ansökan skickas till miljöförvaltningen.
Information om regler, hur tillsynen går till och hur eventuell dispensansökan görs hittar du på miljöförvaltningens webbsida. Se länk nedan. Informationen där kommer att uppdateras löpande under hösten.