Kärlhämtning kräver inga större investeringar för fastighetsägaren. Viss ombyggnation kan dock krävas och/eller inköp av kärlskåp.
Föreskrifter och bestämmelser
Föreskrifter och bestämmelser förändras med tiden och den hämtning som är godkänd idag kan komma att behöva ändras i en framtid. Alla förändringar i sophämtningen måste godkännas av avfallsavdelningen på Stockholm Vatten.
Fastighetsägaren ansvarar för att anordna och underhålla utrymmen och utrustning som krävs för fungerande hämtning. Ansvaret kan i avtal skrivas över till nyttjanderättshavare. Vid matavfallshämtning är det extra viktigt att regelbundet rengöra kärlen.
Det är fastighetsägarens ansvar att söka eventuella bygglov och markupplåtelser för avfallsutrymmen.
Särskilda villkor
- Kärl 140 liter för matavfall ingår i abonnemangsavgiften. Varje hushåll utrustas med påsar och påshållare. Verksamheter får papperssäckar att sätta i kärlet.
- Kärlen förvaras i soprum eller utomhus, så nära hämtfordonets angörningsplats som möjligt för att minska dragsträcka och kostnad.
- Entreprenören gör kvalitetskontroller vid hämtning. Är matavfallet dåligt sorterat kontaktas fastighetsägaren. Vid upprepade problem kan avfallsavdelningen på Stockholm Vatten avskaffa hämtningen.
- Övriga krav kan skifta beroende på hämtställets specifika hämtförhållanden.
- Avgift för flerbostadshus debiteras efter fast abonnemang och avgift för verksamheter efter antal tömda kärl.
Om avfallsutrymmet
- Rumshöjd i avfallsutrymme och transportvägar ska vara minst 2,1 meter.
- Arbetsutrymme framför avfallsbehållare skall vara minst 1,35 meter.
- Dörröppning till avfallsutrymme bör ha en fri höjd av minst 2 meter och en bredd av minst 1 meter - grovavfall 1,2 meter.
- Utrymme ska vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar vilket ställer krav på lätt öppningsbara dörrar.
- Frostfritt utrymme ska förses med golvbrunn och tappställe om det inte medför oskäliga kostnader.
- Ytor ska vara slittåliga och för att behållare inte ska skada väggarna kan en avbärarlist sättas upp.
- Utrymme för matavfall och annat avfall kan vara gemensamt. Hushållsavfall som är den fraktion som genererar störst volymer bör placeras närmast entrén för att underlätta för de boende.
- Dörrar bör kunna öppnas och ställas upp med arbetshandskar på och med rak rygg. Dörrstopp ska finnas. Maskinell öppning av dörrar rekommenderas.
- Belysningens ljusstyrka ska vara minst 400 lux och gärna försedd med automatisk tändning och släckning.
- Avfallsutrymmen ska utformas som en egen brandcell. Se BBR 10, BFS 2002:19.
- Vid sopinkast bör transportröret luta 35º nedåt, direkt innanför luckan.
- God belysning, bra ventilation, ljusa färger, lätt att hålla rent och väl skyltat är andra faktorer som bör beaktas.
Brandskydd vid fristående avfallsbehållare utanför byggnad
För att förhindra spridning av brand, säkerställa trygg utrymning och framkomlighet för brandförsvarets fordon skall kärl med brännbart material placeras:
- Minst 5 meter från fasad med fönster eller brännbart material - i höjdled minst 5 meter och minst 2 meter i sidled.
- Minst 2 meter från utrymningsväg.
- Inte över brandpost, vatten- och gasavstängning eller liknande.
Brandklassade kärlskåp finns på marknaden.
Transportväg
- Vägen fram till hämtningspunkt ska vara lättframkomlig, dvs plan utan trappsteg. Lutning på hämtväg bör inte överstiga 1:20 för att belastningen vid skjuta- och dra-arbete ska bli acceptabel. I gynnsamma fall kan en lutning på upp till 1:12 accepteras. Accepterad lutning beror på avfallets vikt och dragmotståndet vid transport.
- Markbeläggning ska vara hårdgjord och jämn.
- Det är viktigt att vägen är framkomlig och kan halkbekämpas och snöröjas.
- Avstånd mellan hämtfordon och hämtplats ska vara så kort som möjlig. Högst 10 meter rekommenderas.
- Gata och eventuell vändplan för angöring av hämtställen ska ges utrymme och bärighet för trafik med tunga fordon.
- Backning får endast förekomma i samband med vändning på därför avsedd yta.