I Henriksdal finns tre etableringsområden, ett på berget vid Henriksdalsringen 57-59, ett vid Lugnets trafikplats och ett mittemot kyrkogården på Kvarnholmsvägen (se kartbild). På områdena placerar vi byggbodar, fordon och material som behövs för arbetet. Byggbodar kommer att finnas under hela byggtiden.
Våra arbetstider är normal 7-22, men tysta arbeten kan förekomma även på andra tider och helger. Vi måste dock alltid förhålla oss till Naturvårdsverkets riktlinjer gällande buller från byggplatser. För att ha koll på att vi håller oss inom gällande riktlinjer har vi satt upp mätare på strategiska platser.
Följ våra arbeten på vår framdriftskarta
Här berättar vi om de arbeten som pågår just nu i Henriksdal.
Inne i reningsverket är nu den första membranbioreaktor linjen driftsatt. Ombyggnaden fortsätter nu med etapp två av fyra av ombyggnaden av det sista steget i den befintliga reningsprocessen, eftersedimenteringen och biosteget (luftningsbassängerna). I denna etapp byggs ytterligare två biolinjer om.
Eftersedimenteringsbassängerna byggs om och utrustas med den nya tekniken. Inledningsvis har vi borrat och sprängt för att höja bassängernas tak. De stora sprängningarna är nu klara och nu återstår endast mindre spräckning- och sprängningsarbete som beräknas klart under våren 2023. Samtidigt byggs luftningsbassängerna också om där det ska installeras nya omrörare och gummimembranluftare. Här pågår nu betongarbeten.
I det nya fläktrummet pågår betong- och byggarbeten.
Inne på Stockholm Vatten och Avfalls område uppe på Henriksdalsberget bygger vi en ny anläggning för hantering av det slam som produceras under reningsprocessen. Vi har sprängt ut berg för att få plats med anläggningen i berget och under hösten 2020 inleddes arbetet med att bygga två nya byggnader på berget. Väggarna till den nya slamavvattningsbyggnaden börjar ta form, och arbeten pågår nu på marknivå. Bygget av slamanläggningen kommer att pågå till årsskiftet 2024. Därefter kommer installationsarbeten att ta vid.
Illustration: Slambyggnaden sedd från Henriksdalsringen
På berget pågår även renovering av de befintliga slamtankarna.
Renoveringen av de två första rötkamrarna är klar. Ytterligare rötkammare ska renoveras framöver.
Renoveringen av slamtank 1 är klar och den kommer att driftsättas under vintern. När den är driftsatt påbörjas renoveringen av slamtank 2 (beräknad start våren 2023).
Idag sker hanteringen av slammet utomhus vid Sicklaanläggningen. När utbyggnaden av Henriksdalsanläggningen är klar kommer all slamhantering ske inne i berget vilket gör att spridningen av ovälkommen lukt i närområdet försvinner.
Ny inloppstunnel
I reningsverket pågår även arbetet med att bygga en ny inloppstunnel som behövs för att klara det ökade inflödet av avloppsvatten till Henriksdals reningsverk. De stora sprängningar för inloppstunnel är klara. Det som återstår att göra ett så kallat genomslag mot befintlig anläggning. Det vill säga den nya tunneln ska kopplas ihop med befintlig anläggning. Detta är ett komplicerat arbete som kommer att göras dels med sågning och spräckning, dels med så kallad försiktig sprängning (dvs. små sprängningar).
På grund av den ökade mängden slam som kommer att produceras i reningsverket behöver vi även öka rötningskapaciteten. Det innebär att vi behöver bygga en ny rötkammare i Henriksdalsberget.
En ny rötkammare ska byggas i Henriksdalsberget i slänten mot Värmdöleden.
En 130 meter lång arbetstunnel ska borras och sprängas fram under marken för att vi sedan ska kunna spränga ut det utrymme som behövs till rötkammaren underifrån. Sprängningsarbetet genomförs i två steg. Det nu pågående arbetet beräknas vara klart april 2023. Därefter blir det en paus på cirka ett år innan sprängningsarbetet fortsätter. Sprängningarna beräknas vara helt klara i slutet av 2024. Därefter tar byggarbeten och installationer vid. Rötkammaren ska stå klar 2027.
Under byggtiden behöver vi transportera bort bergmassor samt transportera in material till bygget, vilket innebär lastbilstransporter utmed ett antal transportvägar. Vid Henriksdal ligger transportvägarna för trafik in och ut, längs med Kvarnholmsvägen, Värmdövägen, Henriksdalsringen, Danvikshemsvägen och Henriksdalsbacken.
Så här går borr-och sprängtekniken till:
Först borras långa hål under cirka tre timmar. Detta ger upphov till stomljud som kan jämföras med att en granne som borrar i väggen. Därefter laddas hålen med sprängmedel (det kan ta 1-2 timmar) och sedan spränger vi och det tar cirka 3-5 sekunder.
Läs mer om de hur sprängningarna går till här.
Sprängningen ger upphov till vibrationer i berget som kan kännas av i fastigheter på berget, främst på de lägre våningsplanen.
Vi mäter varje sprängning så att vi ser att den inte skadar fastigheterna.
Om du upplever att du blir störd av våra arbeten ska du kontakta oss. Vi kommer då ut till dig och gör mätningar på plats.
Grundregeln är att boende som får mer än 45 dBA inomhus under mer än en veckas tid erbjuds ersättningsboende eller möjlighet till tillfällig vistelse dagtid. Även du som till exempel jobbar hemma eller har ett jobb som gör att du behöver sova dagtid kan du vara berättigad.
Ersättningsboende kan vara lägenhetshotell eller andra lägenheter.
Vi kan erbjuda ersättningsboende med kort varsel.
Om du blir störd ring vår störningsjour på telefon:
08 522 128 80 tonval 1 eller mejla på framtidensavloppsrening@svoa.se
Förbesiktning av lägenheter och gemensamma utrymmen genomfördes under våren 2018. Då besiktigades cirka 75 % av Henriksdalsringen. Efter detta har också mellanbesiktningar gjorts.
Nu är de mest intensiva arbetena med sprängningarna klara och därför har besiktningsföretaget Ansvarsbesiktning nu genomfört mellan- och efterbesiktningar av de bostäder och lokaler som besiktats tidigare.
Vi har upprättat en aviseringstjänst som du kan anmäla dig till för att få aviseringar om sprängningar, cirka 30 minuter innan vi spränger. Du kan välja om du vill ha ett sms eller e-post.
Vi kommer göra vårt bästa för att du som bor i närområdet ska störas så lite som möjligt.
Nya Östbergatunneln byggs från norra Hammarbyhöjden och passerar under Hammarbybacken, Sickla kanal, Sickla udde, Värmdöleden, Henriksdalsberget och mynnar sedan ut i Saltsjön vid Finnboda.