Projektet har identifierat nio stycken betydande miljöaspekter.
Projektet har identifierat nio stycken betydande miljöaspekter.
Luftburet buller och stomljud ska i byggskedet begränsas så att personer som bor, eller bedriver tyst verksamhet, i anslutning till de olika anläggningsdelarna inte utsätts för högre värden än vad som anges i SVOA:s miljötillstånd. Tillfälliga överskridande av värdena accepteras, men om riktvärdena överskrids under fem dagar i följd eller mer än fem dagar under en tiodagarsperiod erbjuds möjlighet till tillfälligt boende,
alternativt tillfällig vistelse.
Mer information om påverkan från olika ljud.
Läs mer om de riktvärden vi har att förhålla oss till enligt miljötillståndet.
Lastbilarna måste följa särskilt anvisade vägar. Målet är att transporterna ska störa så lite som möjligt. Avgaser och buller från byggtrafiken beräknas ligga inom gällande riktvärden för luftkvalitetsnormerna i Stockholm.
Åtgärder vidtas för att minimera vibrationer och andra störningar från byggtrafiken, exempelvis genom att fordonen kör sakta på väg ut till de större vägarna.
Om grundvattnet sjunker kan det resultera i sättningar av mark och byggnader. För att minimera denna risk genomförs kontinuerliga kontroller och åtgärder vidtas där det är nödvändigt. Kontroller utförs genom bl.a. grundvattenrör som mäter nivåerna, både automatiskt och manuellt. Exempel på åtgärd som vidtas då nivåerna ligger utanför kraven är för- och efterinjektering och temporär skyddsinfiltration.
Vattnet kan vara förorenat av exempelvis kväverester från sprängmedel, borrkax, spill från entreprenadmaskiner, sprutbetongrester och injekteringsbruk. Länshållningsvattnet behandlas med slamavskiljning, sedimentering och oljeavskiljning innan det leds vidare till respektive utsläppspunkt. Det utgående vattnet provtas för att kontrollera att det klarar de riktvärden som gäller. Vid överskridande av riktvärden kan kompletterande rening behöva vidtas.
Innan schaktstart genomförs kompletterande provtagningar och analyser för klassificering av massorna och vidare hantering av omhändertagande.
För massor som räknas som farligt avfall sker transport med godkänd transportör till godkänd mottagningsanläggning med tillstånd att ta emot aktuella massor.
Bergmassor får inte mellanlagras ovan mark i projektet utan det körs bort för vidare hantering.
Utlastning bergmassor
Arbetets karaktär medför risk för damning och nedsmutsning av omgivningen i närheten av arbets- och etableringsområden under torr väderlek samt smuts och lera på angränsande gator vid vått väder.
I samband med sprängningar kan det tillfälligt bli höga koncentrationer av spränggaser, bl.a. kolmonoxid och kväveoxider. Dessa nivåer är inte skadliga för boende eller andra som befinner sig nära arbetsområdet eftersom de blandas ut med luften relativt fort.
Mer information om spränggaser.
För att begränsa damning och nedsmutsning vidtas förebyggande åtgärder som t.ex. rengöring och dammbindning genom vattenbegjutning vid torr väderlek och att tömma lastbilsflak från vatten så att detta inte sprids vidare.
Spränggaser efter sprängning utanför tunnelmynning
För att göra medvetna och bättre val av kemikalier och byggvaror i projektet användas Byggvarubedömningen (BVB). I och med det vet vi vad som används och byggs in i vår anläggning.
För att minimera dessa har vi infört krav på att entreprenaderna ska upprätta en klimatkalkyl som anger den klimatbesparing som ska genomföras inom entreprenaden.
Projektet har valt att fokusera på de byggmaterial som bedöms förekomma i störst mängder och ge störst klimatpåverkan inom respektive entreprenad. Exempel på materialgrupper är betong- och cementråvara, stål, asfalt och bergmassor.
För att undvika nedsmutsning ska avfallet hanteras i kärl eller låsta skåp som är avsett för innehållet och för att undvika att det sprids
I många fall förekommer däremot värden för naturmiljö, kulturmiljö, rekreation eller stadsbild i direkt anslutning till platserna Arbetet planeras med hänsyn till befintliga förutsättningar för att begränsa eventuella skador på naturen och åtgärder som kan behövas är t.ex. skyddsplank instängsling och stödbevattning av vegetation.
När våra arbeten är klara på en plats ska kommer projektet att återställa marken.