En åtgärdsnivå ska tillämpas för dagvatten vid all ny- och större ombyggnation.
Åtgärdsnivån bygger på beräkningar som visar att ett fördröjande steg som klarar 20 mm nederbörd kan minska föroreningsbelastningen från dagvatten med 70-80 procent. Det behövs för att miljökvalitetsnormerna ska kunna följas. Måttet är på så vis ett sätt att vid ny- och större ombyggnation möta lagkrav samtidigt som det skapar robusta dagvattensystem, både på allmän platsmark och kvartersmark.
Vid planläggning för ny och större ombyggnation ska planbeskrivningen, med stöd i dagvattenutredning och miljökonsekvensbeskrivning, redovisa hur måttet kan uppfyllas och miljökvalitetsnormerna följas. Exempel på mindre ombyggnationer där åtgärdnivån inte behöver tillämpas hittar du här.
När staden är markägare regleras tillämpningen av måttet i markanvisningsavtal. Genomförandet av dagvattenåtgärder säkerställs genom överenskommelser om exploatering. Oavsett markägare kan detaljplaner som inte klarar miljökvalitetsnormerna komma att upphävas av Länsstyrelsen.
Val av teknik och uppehållstid påverkar reningsgraden. Detta sammantaget gör att följande gäller:
- Vid ny- och större ombyggnation ska dagvatten från hårdgjorda ytor fördröjas och renas i hållbara dagvattensystem. Systemen ska dimensioneras med en våtvolym på 20 mm och ha en mer långtgående rening än sedimentation. För att ge tillräcklig avskiljning ska våtvolymen utformas som en permanentvolym eller en volym som avtappas via ett filtrerande material med en hastighet som ger en effektiv avskiljning av föroreningar.
- En mindre våtvolym kan accepteras i de fall anläggningen ändå kan uppnå syftet med åtgärdsnivån. Förväntad funktion och reningseffekt ska kunna redovisas. Läs mer
- Avsteg kan medges i de fall tekniska förutsättningar, naturliga förhållanden eller orimliga kostnader i förhållande till miljönyttan medför att det inte är möjligt eller motiverat att dimensionera en dagvattenanläggning som ger den reduktion av föroreningar som behöver uppnås. Motiv och underlag ska i så fall redovisas.
De riktlinjedokument som tagits fram för dagvattenhantering på kvartersmark i tät stadsbebyggelse och för parkeringsytor ger vägledning för hur åtgärdsnivån kan uppnås.
Stöd för hur man räknar och dimensionerar enligt kraven finns under Beräkningsmetoder.