Till sidans huvudinnehåll

70 % av villorna och radhusen i Skarpnäck sorterar matavfall

Stockholmare som bor i villa och radhus som har matavfallsinsamling är nu långt fler än de småhusägare som slänger allt i samma kärl. Bäst i klassen är Skarpnäck med 70 procents anslutning. Kul! Men vi behöver bli fler. Hur ser det ut i ditt område?

I Skarpnäck är det norm bland villaägarna att sortera ut sitt matavfall. De har länge lett utvecklingen tillsammans med Rinkeby-Kista och idag har 70 procent ett separat matavfallskärl i området. Totalt i Stockholm är andelen 58 procent.

Kolla in länken längre ner i nyheten och se hur det går för dig och dina grannar i din stadsdel. Kartan i länken har två olika lager. Ett där du kan se andelen för stadsdelsförvaltningsområdet och ett lager där du kan se din stadsdel.

Av matavfallet som återvinns blir det både biogas och biogödsel som leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Biogas är ett förnybart bränsle som ger renare luft medan biogödsel ersätter fossilt konstgödsel i jordbruket.

Andel villakunder som har matavfallshämtning i olika områden i Stockholm

 1. Skarpnäck 70%
 2. Rinkeby-Kista 69%
 3. Skärholmen 60%
  Enskede-Årsta-Vantör 60%
 4. Farsta 59%
 5. Hägersten-Älvsjö 58%
  Spånga-Tensta 58%
 6. Hässelby-Vällingby 57%
 7. Bromma 55%

* Då innerstaden har så få småhus har de inte inkluderats i sammanställningen ovan. Källa: Stockholm Vatten och Avfall. Se även bifogad karta över Stockholms stad.

Senast uppdaterad: 2022-06-03