Till sidans huvudinnehåll

Utrullning av matavfallskärl till villakunder är nu klart

De villa- och radhuskunder som inte har matavfallsinsamling och som inte ansökt om och fått dispens eller anmält matavfallskompost/bokashi eller meddelat om innehav av matavfallskvarn har nu fått ett matavfallskärl och startkit utkört till sig.

Har du inte haft en lösning för separat sortering av matavfall eller har sökt och fått godkänt om dispens har du under februari och mars fått ett kärl, påsar och påshållare till köket utkört till dig.

Vi har kört ut drygt 1 000 kärl  i veckan och blev färdiga under vecka 12. Har du inte fåt ditt kärl under denna period så kontakta oss på kund@svoa.se.

Status måndag den 27 mars: Alla kärl är levererade.

Utdelningen av kärl har utförts i följande ordning:

 • Hässelby, Vällingby
 • Spånga, Tensta
 • Rinkeby, Kista
 • Brommaområdet
 • Stora Essingen, Gamla stan och Djurgården
 • Enskede, Skarpnäck, Sköndal, Stureby, Tallkrogen och Svedmyra.
 • Västra söderort: Liljeholmen, Hägersten, Sätra och Skärholmen
 • Herrängen, Långbro, Långsjö, Älvsjö, Fagersjö, Farsta och Farsta Strand.
 • Hagsätra, Högdalen, Rågsved, Solberga, Örby, Örby Slott och Liseberg. 

Lycka till med matavfallssorteringen! Genom att sortera ut matavfallet gör du en miljöinsats – det omvandlas till fossilfritt drivmedel och biogödsel för
gödning av våra åkrar.

Dispens

Dispens kan du endast få vid särskilda skäl, till exempel vid dåliga arbetsmiljöförhållanden för hämtpersonalen eller risk för olägenheter. Det är nu för sent att ansöka om dispens inför utrullningen av kärl.

Dispensen är tidsbegränsad och du ansöker hos miljöförvaltningen:
tillstand.stockholm/matavfall

Olika lösningar för matavfallssortering

Förutom att sortera matavfall i brun papperspåse kan du sortera med varmkompost, bokashi eller matavfallskvarn. Dessa har olika regler.

OBS! Det är nu försent att anmäla kompost eller matavfallskvarn för att undvika att få ett kärl utkört. Detta får hanteras efter utrullningen som sker i februari till och med april.

 • Har du varmkompost för matavfall eller bokashi har du anmälningsplikt av den till miljöförvaltningen, oberoende av detta obligatorium. Vi delar inte ut kärl till de som gjort anmälan till dem senast den 9 december. Mer information från miljöförvaltningen hittar du på: boende.stockholm/kompost
 • Har du matavfallskvarn i stället för kärl behövde du meddela oss om kvarnen senast den 20 december om du inte ville få ett kärl utkört.
  Anmälan om kvarn gör du på svoa.se/kvarn_villa 

Tips till dig om matavfall

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Matavfallskvarn – nya regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.

Det är obligatoriskt att sortera ut matavfallet

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Här är viktiga fakta kring obligatoriet.

Börjar matavfallspåsarna ta slut?

Här hittar du var du kan hämta ut matavfallspåsar i Stockholm för privat bruk.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Minska ditt matsvinn

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår.

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Här är några hållpunkter för att undvika att behöva slänga bra mat i onödan.

Därför är det bra att sortera ut matavfallet

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt kan du spara pengar.

Se alla artiklar inom det här ämnet