Förvara farligt avfall
Farligt avfall ska förvaras så att det inte är åtkomligt för barn och obehöriga, gärna i ett låst utrymme. Giftklassat avfall måste alltid hållas inlåst. Farligt avfall ska även förvaras så att det inte kan läcka till dag- eller spillvattenbrunnar eller förorena marken. Eventuella spill eller utsläpp ska du kunna samla upp och ta hand om. Därför måste du ha tillgång till lämpliga redskap och absorptionsmedel, det vill säga material som kan suga upp utsläppet.
Förvara övrigt avfall
Övrigt avfall får förvaras på platsen där det uppstår i väntan på borttransport, under förutsättning att det inte skräpar ner.
Regler för mellanlagring
Om du vill lagra avfallet någon annanstans än där det uppstår kallas det mellanlagring och då gäller följande regler.
Mellanlagra farligt avfall
För att mellanlagra farligt avfall måste du i de allra flesta fall göra antingen en anmälan till miljöförvaltningen eller söka särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Vilka regler som gäller beror på vilket slags farligt avfall och vilka mängder det handlar om. Små batterier är dock undantagna dessa krav, de kan samlas in i till exempel en butik.
Regler för mellanlagring av farligt avfall finns beskrivna i 3-5 § 29 kap. Avfall i miljöprövningsförordningen.
Mellanlagra övrigt avfall
- Om du vill mellanlagra mer än 10 ton avfall som inte är farligt ska du göra en anmälan till miljöförvaltningen.
- Om du vill mellanlagra mer än 10 000 ton avfall som inte är farligt ska du ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.
Regler för mellanlagring av annat avfall än farligt avfall finns beskrivna i 1-2 § 29 kap. Avfall i miljöprövningsförordningen.