Så här går fällningen till
Principen för fällning är densamma som vid dricksvattenframställning och metoden används globalt för att förbättra vattenkvaliteten i sjöar. Metoden innebär att en polyaluminiumkloridlösning tillsätts som binder fosfor.
Fällningslösningen pumpas ut från en båt ner till en spridarbom som dras nere i vattenmassan. För att förbättra utbytet av fällningen åker man runt på viken och passerar över ytorna som ska behandlas vid flera tillfällen så man kan applicera en liten dos av fällningslösningen per gång man passerar. På så vis minskar man dessutom risken för sänkt pH i vattnet.
Hela tiden loggas såväl flöde som position och resultatet blir en tydlig bild av exakt hur mycket lösning som lagts ut på respektive yta. Mängden fällningslösning anpassas efter mängden fosfor som de olika ytorna innehåller. Desto djupare, desto mer fällningslösning. Fällningen som uppstår nere i vattnet sjunker och sedimenterar sedan raskt ner till botten. Samtliga ytor djupare än fyra meter kommer att behandlas.
Den bundna fosforn blir permanent bunden till aluminiumet som tillsätts och kan därmed inte bidra till en fortsatt övergödning. Effekten av behandlingen väntas visa sig snabbt.
Fällningen pågår från början av vecka 39 och håller på cirka 2 veckor
Arbetet kommer att påbörjas vecka 39 och beräknas vara klart i vecka 40 men vid eventuella komplikationer kan det ta ytterligare någon vecka. Utförare av arbetet är Vattenresurs AB. De är en mycket erfaren entreprenör som har gjort de flesta fosforfällningarna i Sverige.
Anmälan om samråd med Länsstyrelsen enligt 12 kap. 6 § miljöbalken (1998:808) gjordes under våren men Länsstyrelsen ansåg att åtgärden inte behövde samrådas då den enbart kommer att innebära en förbättring.